سیگار های الکترونیکی اگرچه کمک می کنند تا افراد بتوانند سیگار و قلیان را ترک کنند اما خود نیز ضرر هایی دارند. اثرات مضر این سیگار ها بر روی ریه هنوز به طور گسترده شناخته نشده است. چندین سال است که تیم های پزشکی تحقیقاتی مشغول تحقیق درباره بیماری های ریوی ناشی از مصرف انواع مختلف سیگار الکترونیکی می باشند. عملکرد انواع ویپینگ به این صورت است که مایع درون خود را در اثر حرارت تبخیر می نماید تا افراد بتوانند از آن استنشاق نمایند. در سال های اخیر خیلی از خانم ها و آقایانی که قلیان و سیگار مصرف می کردند محصولات ویپینگ را جایگزین آن نموده اند. هر چند این دستگاه مضرات مشابه سیگار را ندارد اما به مرور زمان پس از استفاده کوتاه مدت و یا مداوم از ویپ ریه و گلو تحریک شده و سموم مختلفی را به بدن منتقل می کند و سلامت افراد را به خطر می اندازد.

بر خلاف تصوری که عموم از ویپ دارند و آن را کاملاً بی خطر می پندارند، باید بگوییم که طی تحقیقات مختلف این دستگاه محبوب دستگاهی آسیب زا بر به شمار می آید. مایعات مورد استفاده در ویپ می تواند حاوی نیکوتین یا بدون نیکوتین باشند. تصور افراد این است که استفاده از ویپ با مایع بدون نیکوتین ضرری نخواهد داشت. اما باید بدانید که اشتنشاق دود ویپینگ بدون نیکوتین نیز می تواند برای سلامتی بسیار مضر باشد. پس در این مطلب تمام صحبت های افراد و فروشنده ها حاکی از مضر نبودن ویپ بدون نیکوتین را نقص می کنیم. در ادامه به بررسی تحقیقات انجام شده تا کنون توسط محققین مختلف می پردازیم.

 

مایع الکترونیکی چیست؟

انواع مایعات مختلفی در بازار موجود است که با اسانس های مختلف در محفظه ی مخصوصی از ویپ استفاده می شود. همین مایع است که سبب ایجاد دود در سیگار الکترونیکی می شود؛ این مایع در بین عموم به E-liquid نیز معروف می باشد. استفاده از دود حاصل از مایع الکترونیکی ویپ در خیلی از افراد بعد از مدتی با عوارض جانبی پدیدار می شود. مایع الکترونیکی انواع مختلف در اسانس ها و برند تولید شده دارد که هر کدام می تواند عوارضی را در بدن به وجود آورند. ساختار اصلی تشکیل دهنده این مایع معمولاً شامل آب، گلیسیرین گیاهی، پروپیلن گلیکول می باشد. برای جذاب تر شدن این محصول تولید کنندگان هرروزه اسانس های جدید و خاصی را که دارای گواهی از سازمان غذا و دارو نیز می باشد به این مایعات می افزایند. این مایعات در ویپ از طریق گرم شدن تبدیل به بخار می شوند. این در حالی است که تحقیقات تکمیلی درباره بی ضرر بودن گرم کردن و بخار کردن مواد غذایی وجود ندارد.

اما طی تحقیقات انجام شده تا کنون محققان دریافتند که مایع سیگار الکترونیکی می تواند پس از تبدیل شده به بخار حاوی مواد خطرناکی نیز باشد. برخی از این مواد خطرناک مانند دی استیل می باشد که استفاده از آن موجب ایجاد بیماری های ریوی خواهد شد. فاتی مانند نیکل، سرب و. نیز می تواند در این مایعات به کار رود همچنین ترکیبات آلی فرار نیز می تواند از جمله موادی باشد که برای سلامت انسان بسیار مضر محسوب شود.

 

فواید و مضرات ویپ

خرید ویپ با مایعات بدون نیکوتین می تواند به ترک سیگار و قلیان به مرور زمان کمک کند. خیلی از افراد برای ترک سیگار از انواع محصولات ویپینگ استفاده می کنند تا بتوانند از عوارض ناشی از مصرف نیکوتین در بدن خود جلوگیری نمایند.

اما باید گفت که بخار کردن این مایعات حتی بدون نیکوتین نیز می تواند عوارض جانبی خطرناکی را ایجاد نماید. بنابراین در می یابیم که بی ضرر بودن مصرف ویپ بدون نیکوتین تنها یک باور غلط می تواند باشد.

 

سمیت عمومی

مواد شیمیایی مختلفی در مایع ویپ موجود است که برخی از آن ها می توانند مانند سم در بدن عمل کنند و اثرات مضری بگذارند. تحقیقات انجام شده در سال 2012 ثابت می کند که این نیکوتین نیست که اثر مضری بر بدن افراد گذاشته است بلکه عوارض موجود به دلیل مواد شیمیایی دیده شده در مایع و بخار ویپ است. علاوه بر این که مواد تشکیل دهنده برخی از این مایعات از نوع با کیفیت و درجه 1 بودند اما با این حال از اثرات مخرب آن ها کاسته نشده بود. مطالعه دیگری بر روی این مایعات در سال 2015 انجام شد که ثابت نمود گرم کردن و انتقال حرارت به موادی مانند پروپیلن گلیکول در این مایعات باعث انتشار فرمالدئید شده است. این ماده یک ماده  شناخته شده در آزمایشگاه ها می باشد که شدیداً سرطان زا برای تمامی افراد می باشد.

پس از آن مطالعه جدیدی بر روی سه گروه از افراد انجام شد که دسته اول افرادی بودند که فقط از سیگار الکترونیکی استنشاق می کردند. دسته دوم افرادی بودند که در کنار مصرف سیگار خود از سیگار الکترونیکی نیز استفاده می نمودند. دسته سوم نیز شامل افرادی بود که از هیچ گونه دودی استفاده نمی کردند. نتایج این تحقیق نشان داد که سیگار الکترونیکی عوارض جانبی کم تری نسبت به استفاده از سیگار دارد. اما نتایج حاصل از افرادی که فقط سیگار الکترونیکی استفاده می کردند حاوی مواد شیمیایی مضری بود که در ادرار آن ها وجود داشت. برخی از این مواد شیمایی دیده شده شامل اکریلونیتریا، آکرولین، پروپیلن اکسید، آکریل آمید و کروتونالدئید بودند.

در طی تحقیقات انجام شده دیگری این نتیجه یافت شد که انتقال حرارت و تبخیر مایع ویپ می تواند مواد شیمیایی که مخصوصاً برای ریه مضر هستند را تولید نماید. مواد شیمیایی تولید شده در این مایعات به طور عجیبی بیش تر برای ریه مضر هستند و طی این تحقیقات این نتیجه حاصل می شود که در مصرف سیگار های الکترونیکی نیز می بایست زیاده روی نکرد. البته باید توجه داشت که در این مایعات علاوه بر مواد شیمیایی ویتامین ها نیز وجود دارند. ویتامین هایی مانند ویتامین E که برای بالا بردن غلظت مایع ویپ به ترکیبات آن افزوده می شود. در این مورد نیز باید گفت ویتامین E یک ماده بسیار چسبنده است که وجود آن نیز برای ریه بسیار آسیب زا می باشد.

 

تحریک ریه و گلو

افرادی که از محصولات ویپینگ استفاده می کنند، استنشاق دود حاصل از این دستگاه را در گلو به سوزن سوزن شدن گلو تشبیه می کنند. این موضوع نشان دهنده این است که مواد موجود در مایع ویپ که به صورت دود حاصل از ویپ در می آیند می تواند مستقیماً ریه و گلو را تحریک کنند. این تحریک توسط مواد شیمیایی حاصله، بسیار شدید است و بعد از اولین دفعات استفاده از ویپ احساس می شود. این نشان دهنده تأثیر گذاری قوی این مواد شیمیایی بر ریه و گلو می باشد.

 

التهاب

مطالعاتی که در سال 2018 انجام شده نشان می دهد که اسانس هایی که برای طعم دادن به مایع ویپ مورد استفاده قرار می گیرد در برخی از افراد التهاب شدیدی در ریه و گلو ایجاد نموده است. لازم به ذکر است که مایعاتی که در این تحقیق مورد مطالعه قرار گرفته است در دسته مایعات ویپ بدون نیکوتین قرار دارد. التهابات به وجود آمده می تواند بسیار خطرناک و در مواردی نیز سبب تخریب بافت ریه شود. پس نتیجه ای که از این تحقیق حاصل شد نشان دهنده این است که مایعات ویپ مخصوصاً در بدن بر گلو و ریه تاثیرات منفی خواهد گذاشت.

 

جایگزین ویپ و سیگار، گزینه ها

ویپ به خیلی از افراد می تواند کمک کند تا مصرف بی رویه سیگار و قلیان را ترک نمایند. اما افرادی که جهت جلوگیری از مضرات دود سیگار اقدام به کشیدن دود ویپ می نمایند باید بدانند که دود ویپ حتی بدون وجود نیکوتین در آن نیز می تواند خطرناک باشد. بهتر است این افراد به دنبال جایگزین های مفید تری باشند تا بتواند خلا ناشی از نبود سیگار را برای آن ها پر نماید. برخی از محصولاتی که می توان از آن در جهت ترک نمودن سیگار استفاده نمود از جمله موارد زیر می باشد.

  • مصرف آب گاز دار: مصرف آب گاز دار از این بابت که می تواند حس کشیدن دود سیگار یا ویپ را از طریق سوزن سوزن شدن گلو القا کند، مفید می باشد.
  • جویدن آدامس: آدامس هایی طراحی شده اند که حاوی نیکوتین می باشد و مخصوص افرادی است که می خواهند سیگار را ترک نمایند. این آدامس ها از طریق تولید بخار و ایجاد طعمی مانند طعم سیگار یا ویپ می تواند خلأ کشیدن سیگار یا ویپ را در افراد پر کند.
  • خلال دندان: قرار دادن یک خلال دندان در دهان از طریق پرت کردن حواس فرد می تواند بسیار مفید باشد. استفاده از یک خلال دندان و بازی دادن آن در دهان می تواند به مرور زمان میل به کشیدن سیگار را به طور چشم گیری در افراد کاهش دهد.
  • تخمه خوردن: خوردن تخمه به دلیل این که دست فرد را شدیداً مشغول کرده و فرد مجبور است دائم دست خود را به سمت دهان ببرد می تواند حسی مانند درگ کردن یک سیگار یا ویپ را ایجاد نماید. استفاده از این روش نیز می تواند احساس نیاز به سیگار کشیدن را تا اندازه ای کاهش دهد.
  • نفس عمیق: افرادی که از سیگار یا ویپ استفاده می کنند معمولا در هنگام استفاده نفس های عمیقی می کشند. کشیدن نفس عمیق در طول شبانه روز می تواند جای احساس نیاز به کشیدن نفس های عمیق هنگام کشیدن سیگار را بگیرد. ورود بخار موجود در هوا به داخل ریه ها از طریق نفس عمیق شاید بتواند فرد را از احساس نیاز به کشیدن دود به داخل ریه های خود جلوگیری کند.

 

ویپینگ بدون نیکوتین در مقابل سیگار کشیدن

مضراتی که دود سیگار برای ریه ها دارد بسیار زیاد می باشد و این موضوع یکی از دلایل مهمی است که افراد به جای استفاده از سیگار به استفاده از محصولات ویپینگ روی می آورند. با توجه به آمار های اعلام شده از CDC 480000 نفر از خانم ها و آقایان در ایالات متحده به دلیل مصرف سیگار جان خود را از دست می دهند. طبق این آمار ها می توان گفت 20 درصد از آمار های مرگ و میر اختصاص به افراد سیگاری دارد. بنابراین درمی یابیم مصرف سیگار مضرات بسیاری نسبت به مصرف محصولات ویپینگ بدون نیکوتین دارد. اما باید گفت استعمال ویپ بدون نیکوتین نیز نمی تواند بی ضرر باشد و بی ضرر بودن آن کاملاً شایعه است. مضرات تأثیرگذار بر بدن ناشی از مصرف بخار ویپ بدون نیکوتین نیاز به مطالعات بیش تری دارد. اما تا این جا دریافتیم که بخار ناشی از استنشاق ویپ چه با نیکوتین و چه بدون نیکوتین برای بدن مضر است.

 

خلاصه

ویپ بدون نیکوتین نیز می تواند شامل ضرر هایی برای بدن باشد. هر چند مایع الکترونیکی مورد استفاده در ویپ درجه 1 باشد نیز می تواند اثرات مخربی بر ریه بگذارد. زیرا زمانی که به این مواد غذایی حرارت داده می شود تبدیل به مواد شیمیایی مضری می شوند. این مواد شیمیایی مستقیماً تاثیر فوق العاده منفی بر بافت گلو و ریه افراد می گذارد و در طولانی مدت می تواند سبب ایجاد سرطان نیز بشود. تحقیقات انجام شده در این زمینه کافی نمی باشد و می بایست تحقیقات عمیق تری بر روی این دستگاه انجام شود. نتیجه ای که با انجام اندک مطالعات انجام شده نیز به دست آمده نشان دهنده این است که بخار ویپ حتی بدون نیکوتین نیز بسیار مضر و آسیب زا می باشد و هرگز جایگزین مناسبی برای ترک سیگار نمی باشد.


مشخصات

آخرین مطالب این وبلاگ

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها